Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borfajtk

Szamorodni

Szamorodni

Természetes édesbor. Lengyel eredet nevének jelentése: úgy, ahogy termett, tehát a leszüretelt szl ép és aszúbogyóit együtt tapossák, sajtolják, a nyert mustból lesz a szamorodni bor. Kétféle szamorodnit különböztetünk meg: szárazat és édeset. A szamorodni minimum két évet hordóban tölt, ahol stílusát tekintve ismét két nagy csoportra osztható. A hagyomány szerint úgynevezett "darabban tartják", vagyis nem töltik fel egészen a hordót és az így kialakult éleszthártyás érlelés folyamán veszi fel a szamorodni a rá oly jellemz oxidált jegyeket, mely rendszerint sötét borostyán színnel párosul. Ezzel ellentétben a modern felfogásnál feltöltött hordókban érlelik, így a szamorodni világosabb szín és jóval gyümölcsösebb borrá válik. A legjobb szamorodnik képesek megközelíteni egy finom aszú komplexitását.