Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borszatok

Dzsi Tams

Dzsi Tams

Dúzsi Tamást sok-sok éve rozékirályként emlegeti boldog és boldogtalan. Ez nagyon is valami. Ahhoz, hogy egy ilyen rajongó titulus közhasználatúvá váljon, komoly, nagyszabású teljesítményre és általános ismertségre, népszerségre van szükség. A királyság magától senkinek sem hullik az ölébe. Viszont megvan a veszélye annak is, hogy az adott borász más dolgaira kevesebb figyelem jusson. Márpedig Dúzsi további tételei is simán megérdemlik, hogy érdekldjenek irántuk.

De ha már rozékirály, értekezzünk elssorban errl. Lassan évtizede, hogy a mester kékfrankos rozéja az els helyen végzett az aktuális Borbarát-teszten. Aztán a következ évben a következ évjárat ért el kimagasló eredményt. Majd az azután következ esztendben az azután következ. És teltek-múltak tavaszok és szök, ám a képlet érdemben nem változott. Persze nem mindig lett a mezny legjobbja a Dúzsi-rozé. Elfordult, hogy csupán a második helyen végzett. Mondjuk, negyven versenyz között.

Az a titok, hogy nincs titok, mondja a rozéról a borász. Aztán mégiscsak kiderül, hogy van. Például evidens: míg mások másutt általában abból indulnak ki, hogy ha nem elég jó minség a szl, attól rozénak még elmegy, addig Dúzsi Tamás azt mondja, a mfaj ennél sokkal, de sokkal kényesebb. Kizárólag az egészséges, érett, jó savú szl alkalmas arra, hogy finom, üde, élénk, illatos, lendületes és tartalmas rozét készíthessenek belle. Leányvár ideális termhely hozzá. Itt még 2003-ban sem volt aszálykár. A rozénál nagyon oda kell figyelni minden momentumra. Hibázni nem szabad. Sem a szüretnél, sem a feldolgozásnál, sem az erjesztésnél. Az idpontok rettent fontosak, egy kis késés mindent elronthat. Muszáj megtalálni az egyensúlyi helyzetet.

Dúzsi Tamás mind ez ideig nem sokszor nyúlt mellé. Kultusza legalábbis töretlen. Teljes éves termelésének tisztességes hányadát teszi ki a rozé. Amely többféle változatban is készül jó ideje. Van primr, kékoportóval, zweigelttel, és változatlanul sikeres a kékfrankos. Utóbbi nem a szüret évében, hanem a következ esztendben kerül forgalomba. Így már egy megállapodottabb, rétegzettebb, koncentráltabb bort kóstolhatnak-szürcsölgethetnek a rajongók. Olyat, amely nyáron, a voltaképpeni rozészezon idején éri el csúcsformáját. Rozéból évente hatvanezer palack kerül piacra, és ez egy tízegynéhány hektáros kisbirtok esetében több mint tisztességes mennyiségnek tekintend.