Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Szekszrd

Szekszrd

Szekszrd

A Szekszárdi dombság keletre es keskeny területén, Szekszárd, csény, Decs térségében mintegy 2700 hektáron húzódik a Szekszárdi borvidék. Az elbbi két vidéken a nagy, testes vörösborok dominálnak, míg a decsi körzetnek jutott a fehérbortermelés. A helybeliek állítják, hogy kiváló minség az itteni .fehér., mégsem lehet eladni, palackozott formában nem is nagyon lehet kapni Szekszárdi fehérbort. A szomszéd Villányi borvidékhez sokban hasonlít, mégis találunk különbségeket, ilyenek például a talaj, földrajzi adottságok, szlfajták, hagyományok, melyek másfajta borokat eredményeznek. Éghajlata kellemes, enyhék a telek, ritkák a fagyok. Löszös vidék ez, s a természeti csapások közül a lezúduló víz fenyegeti csupán. Védekezésül sok helyütt találkozunk teraszos ültetvényekkel. A helyi szlfajták sajátságos íze a borokból is kiérzik. Mindazonáltal fejldése nem volt oly látványos és gyors, mint szomszédjáé. Az okokat találgatni lehet, egyesek fontos tényeznek tartják, hogy a város a szlhegyek felé terjeszkedett a 60-as években.

Szlfajták/borok:
A hagyományos, ám nehezen termeszthet Kadarka a Szekszárdi Bikavérnek is f összetevje volt. A magyar bortörvény értelmében Szekszárd az egyetlen város, amely Eger mellett a ''bikavér'' nevet használhatja. A névhasználat annál is jogosabb, mivel a ''bikavér'' elnevezést elbb alkalmazták Szekszárdon és csak valamivel késbb Egerben. Egyébiránt a bikavér hírnevét itt is megtépázta a nagyüzemi termelés. Szerencsére mára már sokat javult a helyzet. E színes, tüzes, bársonyos, 3-4-féle vörösborból összeállított borban a Kékfrankosé a fszerep. Manapság megint megpróbálják a Kadarkára építeni a Bikavért. Egyéb vörösbort adó fajták: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékoprtó, Merlot, Zweigelt. Mindemellett a vidéknek zamatgazdag, lágy fehérborai is vannak: Olaszrizling, Chardonnay, Rizlingszilváni, Zöld Veltelini, Tramini.

A Szekszárdi borvidék jó évjártai:

Kitn: 1993, 1997, 1999, 2000, 2002, 2003
Jó: 1995, 1996, 1998

 

Látnivalók:
A borúti települések sok-sok pincészettel, s finom nedk sorával csalogatják a turistát, de számos más ember alkotta (borházak, tájházak, tanyamúzeum, kerámia- és mézeskalácsmhely, borkút stb.), s természet teremtette látnivaló is akad erre: Alsónána, Báta, Bátaszék, Harc, Decs, Medina, csény, Sióagárd, szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba

Települések:
Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Kakasd, Kéty, Medina, Mórágy, Öcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Várdomb, Zomba.

Történelem:
Egyik legsibb borvidékünkön, a római korig nyúlnak a hagyományok. Az Árpád korban a fejedelmi törzs szállásbirtoka volt a terület. A Középkorban még fehérbort termeltek itt, de a török idkben a vörösborkultúra vált uralkodóvá, itt is a rácoknak köszönheten. A törökök elmentek, s a lakosság f jövedelme a szlbl származott. Az 1770-es évek végéig töretlen fejldés figyelhet meg. A 18 században a svábok folytatták a vidék felvirágoztatását. Fénykorában az els számú vörösbortermel Közép Európa-szerte. Az egész Habsburg birodalomban jó híre volt az itteni bornak. Aztán a filoxérajárvány itt is óriási károkat okozott. Mára a nagyüzemi termelés igájából szabadulva számos családi pincészet mködik Szekszárdon. Minden évben egyre jobb és csodálatos borok születnek ezen a borvidéken. A feltételek minden szempontból adottak, hogy a hírnevében els Villányi borvidéknek nyomába érjen.