Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Villny - Sikls

Villny - Sikls

Villny - Sikls

A magyar borászat újjászületésében a Dél-Dunántúl, de kiváltképpen Villány úttör szerepet játszott. Sikere látványos, elmondhatjuk, hogy legfejlettebb borvidékünk a Villányi. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A Villány-Siklósi borvidék esetében két nagy településhez kötd eltér arculatú termesztésrl beszélünk. Villány tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kissé háttérbe szorult fehérboraival. Legdélibb fekvés borvidékünkön 2100 hektáron termesztik a szlt. Mediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szl érleléséhez, mely szintén fontos tényezje a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidvel. Talaja a Villányi hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdtalajjal kevered lösz.

Szlfajták/borok:
A Villányi vörösborok sötétrubin színek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termterületen. Ezek: a kevés hagyományos Kadarka, több Oportó, valamint a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir. Bellük készülnek a legkeresettebb magyar borok és a népszer Kékfrankos cuvée-k. Siklós tüzes fehérborai pedig az Olaszrizling, Tramini, Ottonel Muskotály.

Települések:
Villányi Körzet: Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd, Vokány Siklósi körzet: Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Turony

Történelem:
Honfoglaló seink, a rómaiak meghonosította mvelési módszereket átvéve folytatták itt a szlészet, borászat mesterségét. A vörösborfajták uralmát a rácoknak köszönhetjük, akik a törökök elöl menekülve hozták magukkal a Kadarkát. A 18. században idetelepült svábok meghonosították a Kékoportot, mely máig uralkodó fajtája e vidéknek. k alakították ki a pincéket, pinceutakat is errefelé. Aztán megérkezett a Kékfrankos, késbb pedig a filoxéra járvány után a francia fajták: a Cabernet, a Merlot és a Pinot Noir. A nagyüzemi termelés nygjeitl szabadulva az 1980-as évek végén kezdték el a kistermelk a saját bortermelést. Piacorientált hozzáállásuk, a világfajták bevezetése alapozta meg Villány hírnevét. 1987-ben a Szl és Bor városa megtisztel címet érdemelte ki Villány a nemzetközi zsritl. Egy évvel késbb pedig megalakult a Villányi Borrök rendje is.