Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Pannonhalma

Pannonhalma

Pannonhalma

Az évtizedes álmából éppen csak ébredez egyik legrégebbi borvidékünk 1100 hektáron terül el a Pannonhalmi dombság lejtin. Hvös, de kiegyenlített klíma jellemzi, enyhe a tél, mérsékelten meleg a nyár. Sok a napsütés, a közepes mennyiség csapadék eloszlása kedvez. Mindez ideális feltételeket teremt a jobbnál jobb fehérborszlk termesztéséhez már hosszú évszázadok óta. Löszön és pannon üledéken kialakult barnaföldek, barna erdtalajok jellemzik, helyenként homokos részekkel tarkítva.

Szlfajták/borok:

Jellemzen magas extrakt-tartalmú, és karakteres fehérboraik az alábbi fajtáknak köszönhetk: Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini, Rizlingszilváni, újabban pedig Sauvignon blanc, Chardonnay, Cserszegi fszeres, Szürkebarát gazdagítja a kínálatot.

Települések:

Écs, Felpéc, Gyr-Ménfcsanak, Gyrság, Gyrszemere, Gyrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Tény

Történelem:

E vidéken 996-ban telepedtek le a bencés szerzetesek, s Szent István király 1002-ben született pannonhalmi alapítólevele már említést tesz a szlrl, bortermelésrl. A kolostor lakói felvirágoztatták a Pannonhalma környéki szlkultúrát. A 13. századtól fennhatóságuk alá kerültek a környék összes szlmvesei. A törökök idején aztán megtört a fejldés, elnéptelenedett a környék, mert a Bécs felé vezet hadiút erre vitt. A törökök elvonultával ismét fellendülés következett, s egészen a 19. századig a bor biztosította a környékbeliek megélhetését. A filoxéra aztán az ültetvények 80%-át elpusztította. Az újratelepítésekkel az Olaszrizling lett a vezet szlfajta. Az utóbbi évtizedekben a minségi fajták, s a modern technika terjedésével megújult a Pannonhalmi borvidék, mely 1980-ban emelkedett önálló borvidéki rangra.

 

Forrás: Wikipédia