Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Etyek - Buda

Etyek - Buda

Etyek - Buda

A filoxéra levonulása után Budán az évszázados szldombokat polgári villák váltották fel, s ezzel megsznt az itteni borkultúra. A fvároshoz legközelebb Etyek környékén, a Budai-hegység lábainál találkozunk szlültetvényekkel. 1500 hektáron terül el az Etyek-Budai borvidék. A tizennégy Etyek környéki helységéhez 1998-ban csatolták hozzá a Budai körzet hat helységét. A kevés és egyenletes eloszlású a csapadék, a napos, szeles fennsíkok, lösz és vályogtalajok remek feltételeket biztosítanak a szltermesztéshez.

Szlfajták/borok:

Az itteni szlk máig remek alapanyagai a jó magyar pezsgknek, de a friss fehérborok is figyelemre méltóak. Legnagyobb területen Chardonnay-t, Olaszrizlinget, Zöld Veletelínit termesztenek, s a Rajnai rizling, Szürkebarát, Zenit, Rizlingszilváni, Pinot Blanc, Zalagyöngye fajták színesítik a palettát. Elenyész arányban vörösbort adó fajtákat is találunk erre: Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Portugieser (Kékoprtó), Merlot, Zweigelt, Pinot Noir fajták találhatók erre.

Települések:

Etyeki körzet: Alcsútdoboz, Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Tordas, Vál Budai körzet: Budajen, Budakeszi, Pilisborosjen, Telki, Tök, Üröm

Történelem:

A borvidék néhány évszázados múltra tekint vissza. Ide is nagy számban telepedtek le sváb szltermesztk, pincészeteiket akkoriban vörösbor töltötte meg, ám a filoxéra levonulása után áttértek a fehérbort adó fajtákra. Ekkor alakult ki a vidék új arculata, meghatározó pezsg alapbort termel mivolta. A 19. század végén a Törley-család híres pezsgit etyeki szlkbl készítették. Pezsgüzemének köszönheti világhírét a vidék, mely 1990-ben emelkedett borvidéki rangra.

 

Forrás: Wikipédia