Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Mtra

Mtra

A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szl ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen si hagyományai vannak a szlészeti-borászati tevékenységnek.

A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös.
A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátra hegyvonulatával hazánk egyik legszebb vidéke.

A Mátra dombjainak déli fekvése kedvez a mezgazdasági kultúrák, fleg a szl és gyümölcstermesztés számára.
Gyöngyös a környez falvakkal együtt képezi a Mátrai történelmi borvidéket.
Ezen a területen már a Honfoglalás eltt itt él népek is foglalkoztak szlmveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szltermesztésnek. 
Írásos emlékeink a terület szlvel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik elször „1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szlbirtok is tartozik”

Mátraalján a nagyobb arányú szltelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelents a borkereskedelem is. A térség legnagyobb szlbirtoka Visontán a Haller család birtokában volt (1750-ben mintegy 50-60 holdnyi). A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord idktl, a Mátra hegység déli délnyugati lejtin a sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szlket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjen. Ez a hely „Ahol a Nap és a hegy összeér”. Az itt készült fehér borok elssorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.  Az itt érlelt bor hidat ver embertársainkhoz, barátságot köttet ember és ember között. A térségben termelik a Domoszlói Muskotályt is, mely bor méltán vált híressé az ország határain túl is. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemz. Markaz és Visonta térségében gyönyör vörös borokat kóstolhat az ide látogató. Napjainkban a borvidékhez tartozó 22 településen termesztenek szlt. A körzet kiemelked bortermel települései: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos. A szlfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minség borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak tájjelleg ételeinkhez, ersítve egymás ízét, zamatát, finomságát.