Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - rmny

rmny

rmny

Jellemzés: Örményország kis hegyvidéki ország Ázsiában. Területének északkeleti részét a Kis-Kaukázus, a nagyobb részét az Örmény-felföld foglalja el. Örményország Kis-Ázsiától keletre fekszik, az Örmény-felföldön. Az Ararát hegye az Örmény-felföd legmagasabb hegye. A mai Örményországon kívül, Törökország területén van jelenleg, de az örmények nemzeti szimbóluma.

Éghajlat: a szubtrópusi éghajlati övben fekszik, de a hegységek jelentéte jelentsen befolyásolja az éghajlatot, az éghajlati jellemzk a tengerszint feletti magasságal együtt változnak. A Földközi-tenger és a Fekete-tenger felli nedves légtömegek ritkán érik el az országot, ezért a csapadékmennyiség viszonylag alacsony, és jelents az éves hingás. A téli hónapok középhmérséklete 0 C körül van, míg a júliusi középhmérséklet meghaladja a 25 C-t. Az éves csapadékmennyiség az alacsonyan fekv részeken 250 mm, de a hegységekben eléri a 800 mm-t is.

Történelem: 1991-ben a Szovjetunió felbomlott és Örményország visszanyerte függetlenségét. Örményország volt a Baltikumon kívül az els köztársaság, amelyik kivált, augusztus 23-án. A kezdeti éveket gazdasági válság jellemezte, és nyílt háború tört ki Azerbajdzsán és Hegyi-Karabah örmény lakossága között. A gazdasági nehézségek oka is a karabahi konfliktus volt, mert az azerbajzsáni kormányzat úgy gyakorolt nyomást Örményországra, hogy leállította a vasúti és légi közlekedést Azerbajdzsán és Örményország között. Ezzel megbénült az örmény gazdaság áruinak 85%-át szállító vasúti forgalom. 1993-ban Törökország Azerbajdzsán támogatására csatlakozott a blokádhoz. Karabahban 1994-ben orosz közvetítéssel tzszünetet kötöttek. A háborúban a karabahi örmények csapatai elfoglalták Azerbajdzsán nemzetközileg elismert területének 14%-át, benne magával Karabahhal. Azóta folynak a béketárgyalások Örményország és Azerbajdzsán között az Európai Bizottsági és Együttmködési Szervezet közvetítésével, máig sikertelenül. Mindkét ország gazdasága megszenvedi a végleges megállapodás hiányát és Örményország határai zárva vannak Azerbajdzsán és Törökország felé. A huszonegyedik századba belépve Örményország számos nehézséggel szembesül. A magas munkanélküliség ellenére van bizonyos gazdasági fejldés. Teljes kör a piaci szabadság és az itteni piac a 32. legszabadabb a világon. Növekszik a kereskedelem Európával, Közel-Kelettel és a Független Államok Közösségével. Gáz, olaj, egyéb ellátmány két fontos úton érkezik: Irán és Grúzia fell. Örményország mindkettvel jó viszonyt ápol.

 

Felhasznált forrás: Wikipédia