Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Szabolcs-Szatmr-Bereg

Szabolcs-Szatmr-Bereg

Szabolcs-Szatmr-Bereg

Jellemzés: Magyarország legkeletibb megyéje. Két tájegységre tagolható, a Nyírségre és a Fels-Tisza-vidékre. Az Alföld legkeletibb részét alkotó Nyírség kb. 78%-a tartozik a megyéhez, a Fels-Tisza-vidék kistájai közül a Rétköz teljes mértékben, a Szatmári síkságnak, a Beregi síkságnak és az Ecsedi-lápnak pedig egy-egy része tartozik a megyéhez.

Éghajlat: Éghajlata kontinentális. Az Alföndön itt a leghidegebb a tél.

Látnivalók: A megye bvelkedik memlékekben. Különleges látnivalót jelentenek a fából épült haranglábak, a 13. századi csarodai templom és a kazettás mennyezet tákosi református templom.

A Kárpát-medence klimatikus és talajtani viszonyai a világon páratlan beltartalmi értékekkel rendelkez gyümölcsök termesztését teszik lehetvé. Ezeket az adottságokat legrégebb óta a kelet-magyarországi Szatmár vidékén használják fel pálinka készítésére. Ezen a területen, a folyók mentén elterül dzsungel-gyümölcsösökben term, kiváló minség, tájspecifikus gyümölcsfajták adják a pálinka alapanyagát. A Szatmár-Beregi síkon, a Tisza, a Szamos és a Túr folyók ölelésében található.

A mai megye az 1950-es megyerendezéskor jött létre Szabolcs megye és Szatmár-Bereg megye egyesítésével és a határok kiigazításával. 1950 és 1989 között Szabolcs-Szatmár megye volt a neve.