Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Portugl

Portugl

Portugl

Jellemzés: Portugália hazánkkal csaknem azonos terület ország, az Ibériai-félsziget délnyugati részén található. Egyetlen szomszédja Spanyolország. Az országot Porto kikötvárosról nevezték el. Portugália területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban fekv Azori-szigetek és Madeira. A Pireneusi-félsziget 1/6 részét foglalja el. Az ország területét a Tejo folyó osztja két részre.

Éghajlat: Fekvésének megfelelen az északi rész éghajlata enyhe, óceáni. Az éves középhmérséklet 15 °C. A déli partvidéke azonban már mediterrán. Itt az éves középhmérséklet 18 °C. A csapadék északon több, mint délen. Az évi 2500 mm csapadék nagyrészt télen hullik le. A Tejotól délre csak 500–700 mm, st a déli Alqarve tartományban csak 450 mm az évi csapadék.

Borvidék: A Douro borvidék, amely a híres portóiknak és szép, nem ersített vörösboroknak is szülhelye, Portugáliában, az azonos nev folyó völgyében mintegy 60 km hosszan terül el. Egyenes folytatása a határ túloldalán, Spanyolországban található Reibera del Duero borvidéknek, amely szintén - az ott Dueronak nevezett - folyó mentén fekszik. Összterülete - amelyet a világon az elsk között, 1756-ban jelöltek ki - mintegy 250.000 ha, ebbl azonban csak 38.5000 ha-on foglalkoznak szltermesztéssel. A legtöbb csapadék a borvidék nyugati, egyben legkisebb alrégiójában, Alsó-Douroban (Baixo Corgo) esik, ennek köszönheten itt elssorban a lágyabb, könnyedebb portóik, Ruby-k és alap Tawny-k készülnek. Kelet felé haladva a csapadék mennyiségével arányosan csökken a termelés mennyisége is, a borvidék szívének tartott és a leghíresebb pincészeteknek (quinta) otthont adó Fels-Douroból (Cima Corgo), Pinhão városa környékérl az ersített boroknak már csak 36%-a, míg a legszárazabb keleti területrl, a Douro Superiorból csak 13% származik. A szigorú szabályok szerint minségi osztályokba (A-tól F-ig) sorolt termterületeken szinte kizárólag shonos portugál - néhány kivétellel - kékszlk teremnek, mintegy 80 különböz fajta. A legjelentsebbek közé tartozik a rendkívül kis hozamú, de hihetetlenül koncentrált, fekete bogyós gyümölcsös és virágos aromákat mutató Touriga Nacional, a szintén robusztus, struktúrát adó, virágos-piros gyümölcsös karakter Touriga Franca és a Spanyolországban nagy népszerségnek örvend tempranillo, amit itt Tinta Roriz-nak hívnak.

Történelem: A mai Portugália területe az i. e. 27-tl az i. sz. 409-ig Lusitania néven a Római Birodalom provinciája volt. A 6. században Nyugati Gót Birodalomhoz tartozott, majd 711-ben a berber mórok hódították meg és ezzel megkezddött a több száz éves muszlim uralom. A mórok kizése az ezredforduló táján indult meg. A reconquista nyomán jött létre elször Portugália mint egységes keresztény állam. 1143-ban I. Alfonz király hozta létre az önálló Portugál Királyságot, majd 1147-ben visszafoglalta a móroktól és fvárosává tette Lisszabont. A mai határokat 1267-ben húzták meg Portugália és Spanyolország között. A portugál gyarmatbirodalom kialakulása a 15. század elején kezddött. 1494-ben Portugália és Spanyolország a tordesillasi szerzdésben megállapodott a világ felosztásáról egymás között. A 16. századtól hatalmas gyarmatbirodalommal rendelkezett Portugália. Ez volt a fénykor, amelyet hosszú hanyatlás és elszegényedés követett. Az ország területe 1801 és 1811 között a napóleoni Franciaország uralma alatt állt, a királyi család Brazíliába menekült. Abban az idben Rio de Janeiro volt a Portugál Királyság fvárosa. 1822-ben Brazília függetlenné vált Portugáliától a Brazil Császárság kikiáltásával. Portugáliában 1910-ben polgári forradalom söpörte el a királyságot: október 5-én kikiáltották a Portugál Köztársaságot. 1926-ban katonai puccs döntötte meg a demokratikus kormányt és fél évszázados katonai diktatúra kezddött. Salazar halála után az 1974-es vértelen portugál forradalom teremtette meg a mai demokratikus rendszert. Az új portugál kormány 1974-75-ben lemondott gyarmatairól és függetlenséget adott nekik. 1986-ban lett az Európai Unió tagja.

 

Felhasznált forrás: Wikipédia, bortársaság