Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Francia

Francia

Francia

Jellemzés: Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság  független ország. Központi területe Nyugat Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezik megyékkel és területekkel. A központi rész a Földközi-tengertl a La Manche-csatornáig és az Északi tengerig, valamint a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Ezt a territóriumot hatszöglet alakja végett a franciák gyakran emlegetik l'Hexagone (magyarul a hatszög) néven. Franciaország egységes elnöki köztársaság.

Éghajlat: Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legersebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe tel óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzen mediterrán, ugyanakkor a magasabb hegyvidékeken, így elssorban az alpi területeken változatos magashegységi éghajlat alakult ki. A tenger vize a földközi-tengeri partokon augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os, de júniusban és júliusban is felmelegedhet 21-23 °C-ig.

Borvidékek:

  • BEAUJOLAIS
  • BURGUNDIA
  • LOIRE-VÖLGY
  • BORDEAUX
  • CHAMPAGNE
  • RHONE VÖLGYE

Történelem: A mai Franciaország határai majdnem egybeesnek a történelmi Gallia (Alpokon túli) területeivel, amelyeket egykor Gallia Transalpina néven ismertek. A 4. század végén egyre fenyegetbbé vált a keleti határon áttör germán törzsek, majd az 5. századtól különösen a frankok jelenléte, akiknek nevébl a „francia” elnevezés is származik. A királyság a 17. századtól élte a fénykorát, különösen XIV. Lajos uralma alatt. Ekkor Franciaország óriási hatással volt az egész európai politikára, gazdaságra és kultúrára, népességének gyors növekedése pedig Európa legnagyobb lakosságú országává tette. Megkezddött a francia gyarmatosítás is. A királyság 1792-ig állt fenn, amikor a Nagy Francia Forradalom kikiáltotta a köztársaságot. 1799-ben Bonaparte Napóleon ragadta magához a hatalmat. 1848-ban ismét forradalom következett, melynek során a Nemzetgylés kikiáltotta a „második Francia Köztársaságot”. Franciaország az I. világháborúból, majd a náci német megszállást követen a II. világháborúból is gyztesként került ki. 1968-ban baloldali diáklázadások törtek ki, a polgárháborús veszélyt sikerült elhárítani, azonban de Gaulle lemondott. A 2007-es elnökválasztáson a magyar gyökerekkel rendelkez Nicolas Sarkozy lett a köztársasági elnök.

 

Felhasznált forrás: Wikipédia