Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Soml

Soml

Soml

Magyarország legkisebb borvidéke 550 hektáron terül el a Somló-hegy lejtin, illetve a Marcal-medence túloldalán a KisSomlyó- és a Sághegyen. Különlegessége, hogy a Somlón az északi oldalon is folyik a termelés, azaz összeérnek a szlültetvények. A Balaton hmérséklet . kiegyenlít hatása már kevéssé érvényesül itt, s a tkék sokszor mintha közvetlenül a bazaltból nnének ki, a borok ásványi jellege ezért még ersebb, mint a balatoni borvidékek más részein. Ezért van, hogy aki egyszer ivott már Somlói bort, mindig fel fogja ismerni azt. Az idjárás mentes a szélsségektl, ám a terület eléggé szeles. Így a nyár csak mérsékelten meleg, viszont szbe nyúló, s a telek is viszonylag enyhék. A Somló-hegy egykor aktív vulkán volt, mára igazi bazalthegy, alakja szimmetrikus, s lávamaradvány borítja a vulkanikus alapkzetet.

Szlfajták/borok:

Az itt termelt borok tüzesek, magas extrakt- és alkoholtartalmúak, lassú fogyasztásra ajánlottak. Tipikus óborok ezek, legalább kétéves érlelés után mutatják meg zamatukat. Fogyasztásuk négyéves fahordós érlelés után ideális. A borvidéken az Olaszrizlingé a fszerep, melyet a Chardonnay, Hárslevel, Furmint, Rizlingszilváni, Juhfark, Rajnai rizling, Ezerjó, Tramini, Bánáti rizling követ. A Juhfarkat csak itt termesztik nagyobb mennyiségben.

  Történelem:

Már a bronzkorban is éltek itt emberek, kihasználva a Séd-patak adta lehetségeket. Az alvó vulkán oldalán valószínleg a rómaiak idején indult meg a szltermesztés, borkészítés. Az els, borkészítésre utaló írásos emlék a 11. századból maradt ránk. A napsütéses lejtkön gyakran töpped, aszúsodik a szl, s a hajdani egyházi birtokokon aszúborokat is készítettek itt. A borvidék egyik vezet fajtáját, a Furmintot, a tatárjárás után IV. Béla által behívott itáliai telepeseknek köszönhetjük. Az 1700-as évek derekáig orvos híján borral gyógyították a betegeket a környéken. A Habsburgok kedvelt itala volt a Somlói, a Nászéjszakák bora, mert azt tartották róla, hogy aki nászéjszakáján ebbl iszik, fiút fog nemzeni. Ekkoriban a borvidék nedi a tokaji borok hírnevével vetekedtek. Mára a hajdani különleges fajtákat felváltották, illetve visszaszorították a bven term, de nem igazán minségi bornak való fajták. A jelen egyik legnagyobb kihívása a túlságosan felaprózott birtokszerkezet. Az ésszerbb felosztás kialakulása már folyamatban van, s lassan minden összeáll, hogy megszülethessen az igazi nagy Somlói bor.

 

Forrás: Wikipédia