Kedves Ltogat!

Az oldal fejleszts alatt! Rendelseivel kapcsolatban rdekldjn telefonon. Kijelentem, hogy elmltam 18. ves!
Igen
Nem

Borvidkek - Balaton krnyke

Balaton krnyke

Balaton krnyke

A Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknjében és a vulkanikus hegyek déli lejtin érik a szl az 1500 hektáron elterül Balaton-felvidéki borvidéken. Szerencsére a táj természetes szépségét nagy részben a turizmus érintetlenül hagyta. Az éghajlat alakulásába még itt is beleszól a Balaton hmérséklet-kiegyenlít hatása, de már sokkal kevéssé, mint a vízhez közelebbi borvidékeken. A komolyabb fagyok ezt a körzetet is elkerülik. A napsütéses órák száma meghaladja a 2000 órát évente. A csapadék nagy része júniusban esik. A savanyú erdtalajtól az ersen meszes rendzina talajig sok talajtípust találhatunk itt.

Szlfajták/borok:

Diszkrét illatú, kellemes savösszetétel, elegáns borok készülnek e jellemzen fehérbortermel tájon. Vezet fajták: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai rizling, Zöld Veltelini, Tramini. A kékszlk közül egyedül a Pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen.

Látnivalók/ települések:

Három körzetre tagolható a borvidék: Káli; ide tartoznak Balatonhenye, Monostorapáti, Szentbékálla, Mindszentkálla szli, Balatonedericsi-Lesencei; Balatonederics, Lesencfalu, Lesencistvánd, Nemesvita, Sáska, Zalahaláp ültetvényeivel és Cserszegi; Balatongyörök, Hévíz, Cserszegtomaj, Rezi, Várvölgy, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy tartoznak ide. Bár e két utóbbi körzetben már csak dísznövény a szl. A Cserszegi körzetben csak Reziben és Várvölgyön nem aprózódtak fel a birtokok. Valójában a borvidéki jelleg a Káli-medencében és az edericsi illetve lesencei részen maradt meg. Több száz éves hagyományt rz családi pincészetek várják a látogatókat.

Történelem:

Római kori és középkori hagyományokkal rendelkezik e vidék. Századokon át királyi birtokokon, fúri szlkben és kisnemesi birtokokon mvelték itt a szlt. A legtöbb birtoka az Esterházy-család hercegi és grófi ágának volt. Szentbékállán még ma is áll dézsmapincéjük. A nagyüzemi idszakban kifejezetten jó termhelyekre telepítettek új ültetvényeket.

 

Forrás: Wikipédia